11 Nisan 2016 Pazartesi

Maydanoz Time : Etkinlik - Piyano Resitali

Herkese merhabalar millet !

Dünüm ders çalışmakla geçti emin olun bugünüm de yarınım da öyle geçecek şu sıralar vize stresinden bambaşka hallerdeyim maalesef :/ Biran önce ayın 19 u gelse de İzmir e ailemin yanına gitsem.Bugün ki sınavımız tee akşam 4 te olduğundan dolayı (o saate sınav mı konur ya ?!) bu sabah yine stresli havalardayım o yüzden bloğumu yazıp biraz kafa dağıtayım dedim.

5 Nisan itibariyle gittiğimiz piyano resitalinden biraz bahsetmek istiyorum izninizle bugün sizlere.Benim hayatımda gittiğim ilk piyano resitaliydi.Becerebileceğimi bilsem çalmak istediğim ilk enstrüman piyano olurdu.Sesini,dokusunu öyle çok seviyorum ki... Rus klasiklerini müzikte de ,edebiyatta da,tiyatroda da pek sevmem yalan değil şimdi ... Ama yinede en çok tutulan Rus klasikleri oluyor maalesef her zaman için.İlk defa Çaykovski dinlemiş oldum böylece.

1875 yılında st. petersburg'da yayımlanan nuvellist isimli müzik dergisi için, Çaykovski'den her ay bir eser yazması istenmiştir. Besteci de bu isteği 1875 aralık ayından, 1876 kasım ayına kadar gerçekleştirmiştir. Toplam 12 parçadan oluşan bu dizi, sonraları mevsimler adıyla anılmaya başlanmıştır. Bu olayla ilgili ilginç bir anekdot da şöyledir: Çaykovski her ay dergiye göndermesi gereken parçaları unutturmasın diye uşağına tembihte bulunmuştur. Uşak da her ay başında bestecinin odasında gelerek; "Piotr Ilyiç, St. Petersburg'a birşeyler yollamanın zamanı geldi..." diye bağırırmış. 

Bahsi geçen 12 piyano parçası şöyledir:

1) ocak: au coin du feu (ocak başında)
2) şubat: carnival (karnaval)
3) mart: chant de l'alouette (tarlakuşunun şarkısı)
4) nisan: perce-niege (kardelen)     1.en sevdiğim
5) mayıs: les nuits de mai (mayıs geceleri)
6) haziran: barcarolle (barkarol) 
7) temmuz: chant d'faucheur (orakçının şarkısı)
8) ağustos: la moisson (hasat)
9) eylül: la chasse (av)
10) ekim: chant d'automne (sonbahar şarkısı)
11) kasım: troika (troyka)    2.en sevdiğim
12) aralık: noel




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Kitap - Ateşin Varisi Sarah J. Maas

 Herkese merhabalar efenim, Çookk uzun bir aradan sonra Cam Şato serisinin 3.kitabı olan Ateşin Varisi kitabına başladım.3.seriden itibaren ...