21 Eylül 2015 Pazartesi

Maydanoz Time : Kitap - Middlesex Jeffrey Eugenides

Herkese tekrardan merhabalar efenim ! Günün 2.postunda 2 hafta da nihayet okumaya başardığım Middlesex kitabından bahsetmek istiyorum size.

Bu kitap öncelikle söylemem gerekir ki Pulitzer Edebiyat Ödülü almış.Ödüllü bi kitap olmasına da okuduktan sonra şaşırmadım açıkçası çünkü hayatımda okuduğum en garip konusu olan kitaplardan biriydi.

Aslında eski bi kitap ama şu sıra yeni bi baskı ile yayınevleri bu kitabı yeniden ortaya attı ve kitap tekrardan ünlü oldu.Kitap bloglarında çok görüyordum bu kitabı ayrıntılı olarak pek anlatan olmadığı için kitap hakkında Arka Kapak yazısından başka bildiğim hiç bi şey yoktu.

Arka kapak yazısını okuduğunuzda kafanız çok karışıyor çünkü kitap bir çok şeyi anlatıyor ve çok garipte bi cümle ile başlıyor.Ben 2 kere doğdum diyor birincisi bir kız olarak bilmem ne senesinde şurada ikinci olarakta bilmem ne senesinde ergen bi erkek olarak şurada.Haydaa ne demek yahu bu?

Ondan önce kitabın ismi çok ilgin. Middlesex ne demek ? Bu kitabın orijinal adı aynı zamanda.Sanırım özel bi ad o yüzden olduğu gibi bırakılmış haliylen Türkçe'ye çevrilmemiş.

Ama şimdi şu açıdan da düşünmek gerekiyor acaba arka kapakta dediği gibi bi cinsiyet karmaşası olduğu için mi adını Middlesex konulmuş bilindiği gibi Sex kelimesi İngilizce'de aynı zamanda Cinsiyet anlamında da kullanabiliyor acaba bu yüzden mi kitaba bu isim konuldu ?

Neyse efenim bu sorgulamalar içinde başladım kitaba.Hiç doğmamış biri daha doğrusu tee 2 kuşak arkadan gelen biri daha doğrusu bir gen olayları anlatmaya başlıyor.Bildiğiniz anneannesinin falan hayatını 2.kişi anlatma yöntemiyle anlatıyor olayları biliyor aynı zamanda duygularıda insanların aklından geçenleri de biliyor eh tabi bu kitabın gerçekçiliğini biraz azaltıyor.

Kitap ilerledikçe anlıyorsunuz ki bu kuşaklar arasını anlatan bi kitap.3 kuşak birden anlatılıyor bi aileden.Ayrıca belirtmem gerekir ki kitabın yazarı da kahramanlarda Yunanlı o yüzden eski dönemler anlatıldığı için bol bol Türkler ve Atatürk dönemi geçiyor.Hatta Bursa,İzmir ve İstanbul dolayları bol bol anlatılıyor. Yazar Türklere öle çok atıfta bulunmamış hatta Atatürk'ü sanki bizzat yakından görmüş gibi ciddi ciddi anlatmış o satırları okurken tüylerim ürperdi resmen Atatürk'ü görmemiş olsa bile oldukça iyi anlatmış yazar,bakışlarında ki keskinliğe kadar ...

3.kuşağa gelince 1.kahraman devralıyor anlatımı anlıyorsunuz ki baştan beri bunları anlatan buymuş.Bu diyorum çünkü doğumunda kız ama sonrada erkek olan birini anlatıyor.Buna halk dilinde çift cinsiyet deniliyor.Heh bu arada söylemeden geçemicem bu çarpık bi kromozomdan meydana geliş biri tabi ki de bi nedeni var bu kromozomun oluşmasının: Ensest evlilik.Yani iki kardeş birbiri ile evlenip çocuk yapınca meydana gelmiş kısaca bi akraba evliliği.

Oldukça ilginç bi konusu var demiştim size baştan bence ara ara biraz ayrtınyılı anlatımlarlıyla sıksa da 2 hafta gibi bi sürede özümseyerek okunursa anlaşılabilecek bi yapıt.Tavsiye eder miyim evet ama dediğim gibi zamana yayarak okuyun ayrıca bi çok mekan ve zaman dilimi yolculuğuna çıkacaksınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Kitap - Ateşin Varisi Sarah J. Maas

 Herkese merhabalar efenim, Çookk uzun bir aradan sonra Cam Şato serisinin 3.kitabı olan Ateşin Varisi kitabına başladım.3.seriden itibaren ...