7 Ekim 2014 Salı

Maydanoz Time : Ben - İzmir Selçuk Efes Antik Kenti

Herkese bayramın 3.gününden merhabalar efenim...Evet dün gezmelere doyamayınca bugüne ders çalışmak ve bloğumuzu yazmak düştü.Dün aslında Şirince'ye de gidecektik ama yoğunluk yüzünden yoldan geri döndük zaten saat 6 olmuştu Efes'i tam 2 saatte gezmişiz.Ben bu kadar büyük bir yer olduğunu bilmiyordum açıkçası minyatürde pek küçük görünüyordu.Ayrıca Müze Kart olmadan bu kadar da pahalı olduğunu da bilmiyordum.Öğrenci 15 tam 30 0-18 yaş arası da ücretsiz 4 kişi 90 Tl ile günü kapamış olduk.Tabi sanırım bu para babamın içine oturdu taşa toprağa bu kadar para neyse ya bi kere geliyoz zaten kültürlenelim dedi ve neşemizi kaybetmeyip koyulduk Efes yollarına.


Efes Girişi:Girişi açıkçası uluslararası panayır gibiydi.Korelisi Japon'u İngiliz'i bilmem neyi her ırktan her milletten insanların alışveriş yaptığı çıkışta oturup dinlendiği bir yer.Şıkır şıkır dükkanlar turistlere yönelik eşyalar ...






İlk girişte Lahitler bizi karşılıyor.Üzerindeki işlemeler o kadar derin ve güzeldi ki vaktimiz olsa tek tek oturup incelemek isterdim ama babam daha gezecek çok yer olduğunu söyledi.O işlemelere oymalara dokunmak bile bi farklı hissettiriyordu insanı.







Celsus Kütüphanesi :Roma dönemi yapılarının en güzellerinden birisi olan yapı hem kütüphane, hem de mezar anıtı görevini üstlenmiştir. 106 yılında Efes valisi olan Celsus ölünce, oğlu kütüphaneyi babasının adına mezar anıtı olarak yaptırmıştır. Celsus'un lahdi kütüphanenin batı duvarı altındadır. Cephesi 1970-1980 yılları arasında restore edilmiştir. Kütüphanede kitap ruloları, duvarlardaki nişlerde saklanıyordu.










Mermerli Yol :



Gelinler bile burada düğün resimlerini çekinmeye gelmişler utanmasalar nikahı da burada kıyacaklar vallahi yazık oğlum o gelinliğinize tarihi çılgınlık yapıcaz diye taş toprakta gitti o güzelim gelinlikler.




Domitian Tapınağı :



Senato (Odeon) :Efes'in iki meclisli bir yönetimi vardı. Bunlardan biri olan Danışma Meclisi toplantıları zamanında üzeri kapalı olan bu yapıda yapılmış ve konserler verilmiştir. 1.400 kişilik kapasiteye sahiptir. Bu nedenle yapı "Bouleterion" olarak da adlandırılır.



August Kapısı :










Mazeus Mitridatis (Agora Güney) Kapısı: Kütüphaneden önce, İmparator Augustus zamanında inşa edilmiştir. Kapıdan Ticaret Agorası'na (Aşağı Agora) geçilir.






Memmius Anıtı :





Meryem Kilisesi : 431 Konsül Toplantısı'nın yapıldığı yer olan Meryem Kilisesi (Konsül Kilisesi), Meryem adına inşa edilmiş ilk kilisedir. Liman Hamamı'nın kuzeyinde yer almaktadır. Hristiyanlık dinindeki ilk Yedi Kilise arasındadır.







Magnesia Kapısı (Üst Kapı) ve Doğu Gymnasiumu: Efes'in iki girişi vardır. Bunlardan biri kentin çevresindeki sur duvarlarının doğu kapısı olan, Meryemana Evi Yolu üzerindeki Magnesia Kapısı'dır. Doğu Gymnasiumu, Panayır Dağı eteğindeki Magnesia Kapısı'nın hemen yanındadır. Gymnasion, Roma Çağı'nın okuludur.



Son Olarak : İzmir'de ikamet eden bir aile olarak Efes'i gezmeden gitmeyelim bu topraklardan dememiz pek iyi oldu sonuçta insan bi kere gelip geziyor buraları.Bilmem kaç yıl önce burada yaşamış insanları o tarihi düşündükçe insanın içi kımıl kımıl oluyor açıkçası.Millet tee nerelerden gelip geziyor buraları biz şurdan şuraya anca gelebildik.Neyse buna da şükür isyanı basmayacağım :) Bu arada Uluslararası Fashion Show gibiydi millet harabe gezerken bile acayip şıktı hele de Kore kızları canım çok istedi gidip Anashaseyo ! deyip tanışmayı ama be konuşcan ne dicen birazda utandım açıkçası ama onları yakından görmek bile çok hoşuma gitti.

Evet hepsi acayip kısa boylular nerdeyse benim yarı boyumdalar ayrıca tenleri acayip güzel ya resmen gerdirilmiş gibi ayrıca hepsi şemsiye kullanıyorlardı güneşten korunmak için ayrıca acayip güzel giyiniyorlardı keşke çaktırmadan resimlerini çekseydim diye çok düşündüm :) Çünkü resmen bayılıyorum o şalaş ve doğal tarzlarına millet açık saçık giyinmiş bizde üşütürüz Ekim ayına da girdik diye giydik sweetleri giydik siyahları güneşin alnında piştim vallahi :) Ayrıca ellerinde Selfie Aleti (babam koydu adını) denilen bir şey vardı telefonlarına o aletin üzerine koyuyorlar ve çubuk gibi uzayıp kısalan bir mekanizmaları var o kadar orijinal bir şey ki inanılmaz hoşuma gitti :) Mutlaka gelip gezilmesi gerek bir yer ...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Kore Dizisi : The Worst of Evil

 Herkese merhabalar efenim, Bugün size hiç benlik olmayan (polisiye,uyuşturucu kaçakçılığı,aksiyon) ama sırf ikinci yan roldeki kadın için b...